Botoxbehandling mot kronisk migrene

Ved Hodeverket kan du få Botoxbehandling mot migrene. Botox er godkjent som forebyggende migrenebehandling hos dem som har kronisk migrene, dvs. mer enn 8 dager med migrene pr. måned og totalt mer enn 15 dager hodepine/migrene pr. måned. Det er viktig at det settes stor nok dose og på riktige steder. Kosmetisk behandling er noe helt annet, da gis lavere dose og oftest kun i ansiktet.

Behandlingen gis med tynne nåler i pannen, tinningen, bakhodet og øverst og nederst i nakken. I alt er det ca. 35 stikk i løpet av ca. 10 minutter.

Botox er kostbart, ca. 4200 kroner ved migrene. Botox kan fås på refusjon/blå resept, etter søknad fra nevrolog. Mens du venter på svar på søknaden, kan du låne Botox ved Hodeverket og senere levere tilbake. Det er anbefalt å prøve 2-3 ganger med 12 uker mellom.

Kostnad totalt: Prisen på Botox som du betaler på apotek kr. 520 (gratis ved frikort) pluss:  

Første gangs behandling hos lege med søknad om blå resept:  kr. 1900,-

Senere koster konsultasjonen 1700 hos nevrolog eller 1200,- hos sykepleier, inkl. materiell.

Hvis du ønsker behandlingen, send e-melding i Pasientsky (helst ikke mail).

Når du har fått refusjon av Botox fra Helfo: Bestill/hent Botox i god tid før timen. Ta med til timen.

Har du glemt Botox, kan du hente på nærmeste apotek her; Apotek 1 Brueland og Apotek 1 Hegren på Bystasjonen i Sandnes som har Botox på lager.  Den oppbevares i kjøleskap. Ta med medisinen til timen. I nødstilfeller kan du låne Botox her og levere tilbake.

Ang. Botox på blå resept/refusjon: 4 krav må oppfylles( fra 23.06.20):

1) Du må ha diagnosen kronisk migrene, dvs. mer enn 15 dager med hodepine pr. mnd. hvorav 8 er migrene.

2) Du må ha prøvd 3 forskjellige forebyggende medisiner av forskjellig type, uten å bli bedre eller med ubehagelige bivirkninger.

3) Du skal ikke ha et overforbruk av anfallsmedisiner; migrenemedisin og smertestillende, eller forsøkt avvenningsperiode.

4) Du må føre hodepinekalender.

Det er nevrolog her som søker for deg hvis kravene over ser ut til å være oppfylt.

Det er viktig at du har et mål på hvor mye migrene og hodepine du har pr. mnd. før og etter behandling.

For deg som som ikke oppfyller kravene for blå resept: Du kan likevel prøve Botox, men den vil da ikke ha dokumentert effekt på din hodepine. Du vil da kunne kjøpe Botox her.

Botox har ikke vist sikker effekt mot spenningshodepine/vanlig hodepine eller stiv og vond muskulatur.

Bivirkninger: Er få. Den vanligste er forbigående(varer 1-2 mndr.) svakhet i muskulatur i pannen, som gjør at man ikke kan rynke den, og noen får tunge/hengende øyelokk. Derfor reduserer vi ofte dosen i pannen etter 40 års alder.

Forholdsregler: Du skal ikke massere ansikt, nakke eller hodebunn det første døgnet. Du er ellers upåvirket kort tid etter behandlingen, og kan kjøre bil, gå på jobb og i det hele tatt oppføre deg som normalt.